onsdag 19 oktober 2011

Vätgas

Uppgift: Vi framställde en gas och vi lärde oss att identifiera den.
Hypotes: Jag trodde att det skulle bli en reaktion i form av en liten explosion.
Materiel: saltsyra= HCl, magnesiumband= Mg, e-kolv, provrör, tändstickor.
Utförande: vi hällde saltsyra i e-kolven och stoppade ner magnesiumbandet i den. Vi höll ett upp-och nervänt provrör över öppningen för att samla upp gasen som bildades.
Vad hände: Magnesiumbandet började bubbla och pysa när det kom i kontakt med syran. När det slutat bubbla efter några minuter, så vände vi tillbaka provröret och satte tummen för öppningen så att inte gasen skulle sippra ut. Vi tände en tändsticka över öppningen, och flyttade på tummen, så att gasen, vätgas, kom i kontakt med värme. Det lät ”Poff”!

Gasen som bildats heter vätgas.

Slutsats: Magnesiumet frättes bort och löstes upp, eller blandade sig med syran för man kunde fortfarande se små vita bubblor. Man kan inte se vätgas innan de hade kommit i kontakt med värme, innan var det genomskinligt och efter var det som en vit, svag rök. Jag tror att vätgas är lättare än luft för det steg uppåt när vi flyttade tummen från öppningen och det sipprade ut. Jag vet inte riktigt hur man kan känna igen vätgas, men man kan tända en tändsticka, och så hör man om det låter ”Poff”!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar