tisdag 15 januari 2013

Alkoholer

Alkohol består av tre olika atomer; kol, väte och syre. Syret är det som kännetecknar en alkohol. Man delar in alkoholerna efter hur många hydroxidgrupper (syre-vätegrupp/ OH-grupp) en molekyl har. Två hydroxidgrupper kan inte sitta från samma kol-atom. Beroende på antal sådana grupper slutar alkoholernas namn på olika ändelser. Envärda alkoholer har en hydroxidgrupp och slutar på -ol, tvåvärda alkoholer har två hydroxidgrupper och slutar på -diol, och trevärda alkoholer slutar på -triol. Gemensamt har alla alkoholer att de slutar på -ol Eftersom att syregrupperna måste sitta från olika kol-atomer finns det ingen alkohol som heter metandiol eftersom att metanol endast innehåller en kol-atom. Där emot finns alkoholen etandiol och propatriol. Alkoholerna följer metanserien om man ser till början av namnen och antal kolatomer.

Den första alkoholen heter metanol. Det är ett mycket giftigt ämne som lätt kan förväxlas med etanol. Metanol kallas också ibland för träsprit för att det kan tillverkas av trä. Det används till lösningsmedel och för att framställa andra ämnen. Man hade kunnat använd metanol som bränsle i bilar men hitintills är etanol vanligare. Etanol och metanol luktar nästan lika och det händer då att de förväxlas. Får man i sig metanol kan men bli blind eller dö.

Etanol är den alkohol som finns i drycker. Då har socker brutits ned av jästsvampar och blir då till etanol och koldioxid. Inom industrin tillverkas etanol genom att man låter vatten och eten reagera. Etanol används som bränsle i bilar men det blandas ofta upp med lite bensin. Denna blandning blir allt vanligare och det är skonsammare för miljön än att bara använda bensin. Denna sorts etanol bildas när sockerrör och majs får jäsa.

I bilarnas kylarvätska kan man blanda i teknisk sprit. Den alkoholblandning består till största del av etanol, men ibland också av de farliga alkoholerna metanol och propanol. Om denna blandning finns i bilarnas kylarvätska förhindras vätskan av att frysa. Den kan också användas för att få bort smuts på vinrutan. Eftersom att t-sprit innehåller en del bakteriedödande ämnen används det också inom sjukvården. Teknisk sprit är ofta färgad för att man inte ska ta fel alkohol, och för att man inte ska dricka den är den ofta smaksatt med något illasmakande ämne. Detta kallas att spriten är denaturerad.

Om man byter ut två väteatomer i etanol till två hydroxidgrupper får man en annan alkohol vid namn enandiol. Etandiol används också för att kylarvätskan i bilar inte ska frysa och för att det inte ska rosta. Nästa alkohol kallas propandiol (tre kol-atomer, sex väteatomer, två hydroxidgrupper) och denna alkohol är vanligare att man använder till i kylarvätskan eftersom att etandiol är mer giftigt. Dessa två alkoholer kallas glykoler.

Propantriol består av tre kol-atomer, tre hydroxidgrupper och fem väte-atomer. Denna alkohol är inte giftigt utan används till att framställa hjärnmediciner, men det finns också i dynamit. Propantriol kallar också för glycerol och finns i många handsalvor eftersom att det binder och håller kvar fukt. Detta gör att huden inte blir torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar