tisdag 28 maj 2013

Fett, Stärkelse, Protein

Test för fett görs genom att droppa de man vill testa på ett filterpapper. För att se en tydlig skillnad om det finns fett i ämnet eller inte droppar jag H2O på ett annat filterpapper för att kunna jämföra. Om det finns fett i det testade ämnet kommer filterpappret att bli genomskinligt och fettet kommer inte torka bort utan där kommer det bli en fettfläck. Det andra pappret där jag testat H2O kommer att bli grumligt och torka snabbt.

Test för stärkelse görs genom att droppa en droppe jod vätskan/ämnet (maten) man vill testa. Det går också bra att droppa jod direkt på en matbit. Om det finns protein i det blir det direkt mörk blått/lila. Är det inte stärkelse i kommer det inte att ändra färg, eller möjligt vis bli lite gult.

Test för protein görs genom att använda ung. 10 droppar NaOH, lite vatten H2O, sju droppar CuSO4 och ämnet man vill testa. Det bli enklast om man har det i vätskeorm.  Blir det ljust lila finns det protein i ämnet men blir det negativ resultat blir det bara lite ljust, genomskinligt blått.


     




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar