tisdag 8 oktober 2013

Preventivmedel

Preventivmedel hindrar risken att bli gravid och att överföra könssjukdomar. I vissa fall vet man inte att man bär på ett virus eller bakterie och därför är det bra att alltis använda ett preventivmedel vid samlag. Man ska aldrig ta risken att bli smittad, smitta eller att oönskad bli gravid.
Dagen-efter-piller är bra som sista utväg mot oönskad graviditet. Om man dagen efter kommer på att man inte skyddat sig är de bra att ta eftersom de skjuter upp mensen. Man ska aldrig tveka att ta ett piller om man tror att man är gravid (om man inte vill det) men man ska hellre tänka på skydd och risker med samlag innan samlaget. Dagen-efter-piller kan bli mindre och mindre effektivt om kroppen blir resistens mot det. Dagen-efter-piller är inget alternativ till kondom eller pessar eftersom det inte skyddar mot könssjudomar.
 P-piller gör att kroppen skjuter upp ägglossningen och p-piller tar man hela tiden för att inte mensen ska komma, alltså skiljer de sig från dagen-efter-piller. Dessutom bildas en större slempropp i livmodern som gör att sperma inte kan komma upp till äggledarna. Om man tar p-pillret regelbundet är det ett mycket bra skydd mot att bli gravid men pillerna skyddar inte heller mot könssjukdomar. Eftersom att p-piller är ett hormontillskott kan det även skada kroppen då man mixtrar med kroppens naurliga reaktioner. En av följderna är att man kan få ont i huvudet och känna sig nedstämd.
 Kondom är det vanligaste preventivmedlet och ett mycket effektivt sådant. Detta skyddar både mot graviditet och könssjudomar. Risk för att kondomen spricker är väldigt liten och kondomen påverkar inte kroppen negativt. Det som dock är en nackdel med kondomen är att det kan vara ett störande moment eftersom kondomen bara kan sättas på när killen har stånd. 

Mina egna tankar:

Enligt sjukvårdsupplysningen kan p-piller ge biverkningar som ömmande bröst, humörsvängningar, viktuppgång och minskad sexlust. Man kan även få svårare att somna. Detta sker eftersom man stör kroppens naturliga reaktioner. Om mensen uteblir naturligt visar det ofta att något är fel i kroppen. Utifrån det tycker jag att det blir något fel i kroppen när man äter p-piller. Hormonerna som man tillför är inte naturliga och fungerar som droger. Enligt forskning om p-pillers påverkan på kroppen har forskare sett samband mellan användning av p-piller och risk för bröstcanser. Fördelen med p-piller är att kvinnor som äter dem mår delvis mentalt bättre då de inte behöver tänka på mensen. Vissa kvinnor som äter p-piller  göra det eftersom de har väldigt stora menssmärtor. Alltså kan pillerna både skydda mot smärta och graviditet. Om jag skulle hamna i sitsen att börja använda p-piller skulle jag gjort det eftersom det skulle hjälpa mig att få kontrollen av min mens och slippa smärtan. Jag skulle inte börjat använda p-piller som ett preventivmedel då det inte fyller någon bättre funktion än en kondom, sett från graviditets-punkten.


Jag tycker att det är intressant att prevetivmedeln har blivit så många fler och att forskningen om könssjudomar går så snabbt framåt. Forskare kommer på nya sätt som man kan skydda sig på, genom vaccin, medicin, eller i första hand preventivmedel. För att allt skulle bli ännu bättre skulle informationen om könssjukdomar sprida sig till fattigare länder med sämre utveckling. Det skulle hindra många dödsfall och även många oönskade graviditeter. Det är intressant att se hur effektivt preventivmedel skyddar.

http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/P-piller/
http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Preventivmetoder/P-piller/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar