fredag 19 oktober 2012

Till Brockelhurst Hall

I det röda rummet får Jane stanna hela natten. Det visar sig att det var i det rummet som hennes farbror dog och att rummet nu spökar när inte solen är uppe. Jane gråter och gråter, men Mrs Reed släpper inte ur henne förens på morgonen då Jane är livrädd för den vålnad hon tror sig ha sett i form av Mr Reed. När Bessie, den snälla jungfrun kontaktar en läkare som kan prata med Jane om hennes rädslor för spöken, berättar Jane att hon gärna skulle vilja komma bort från Gateshead, gården där hon bor, och gå i skola. Lärkaren berättar detta för hennes moster, och Mr Brockelhurst, ägare av Brockelhurst Hall kommer på besök. Mrs Reed och Brockelhurst sluter att avtal om att Jane ska börja på hans skola för flicka snarast möjligast.

Jane lämnar Gateshead tidigt på morgonen bara några dagar efter. Hon kommer aldrig att sakna Mr Reed eller John eller hans systrar. Inte heller alla slag hon fått, den hemska gården eller de kärlekslösa åren. Den enda som hon är ledsen över att lämna är Bessie, som varit den enda som inte behandlat henne som smuts.

Brockelhurst Hall visar sig vara en stor byggnad där cirka 80 skolflickor går. Alla är lydiga och bär lika dana kläder den första kvällen som Jane kommer dit. Efter en ostörd natts sömn ska nu Jane utforska hennes nya hem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar