torsdag 1 september 2011

Persongranskning av Sovay

Sovay

Sovay bor med sin sin far på Compton i England. Hon är en modig tjej som inte är som andra tjejer i sin ålder. Hennes ögon är mörkbruna och blicken är självsäker, orädd och trotsig. Hon kan rida och skjuta med pistol som en man och hon agerar stråtrövare och rånar diligenser för att ge pengarna till de fattiga. Sovays far har radikala idéer och vill förändra samhället, på sin farm använder han nya metoder som ger arbetarna bättre villkor. Någon som är emot det är Sovays granne Sir Royston. Han bedriver också en farm men står kvar i gamla metoder och nu vill arbetarna gå över och jobba hos Sir Middelton, Sovays far. Med onda tankar och svartsjuka vill nu Sir Royston arrestera Sir Middelton. Sir Roystons son James var trolovad med Sovay men använde kontakten och relationen för att spionera på hennes far. Genom Sovays kammarjungfru, Lydia, har hon fått reda på att James dessutom är otrogen.

Hennes bror, Hugh, läser i Oxford. Sovay tycker mycket om sin bror och när de var små hade de en lekkamrat som hette Gabriel. Gabriel var och är fortfarande son till mannen som sköter om odlingarna åt Sovays far. Gabriel tycker väldigt mycket om Sovay och vill skydda henne från de faror som väntar när hon rånar människor. Folk har börjat berätta historier och rycktet går om att en klen pojke hjälper de fattiga och ger dem pengar. Hans namn bli Kapten Flamma, Sovay bryter alltid av en gren av en gul blomma och fäster den i hatten.
Hennes mor dog för 12 år sedan när Sovay var fem år och Hugh nio år. Kvar finns Sovays moster Harriet som inte bryr sig om henne. Sovay saknar sin mor varje dag. Inne på pappans bibliotek finns bilder av Sovay och Hugh som mamman hade vid sin säng innan hon dog.

1 kommentar:

  1. En utmärkt persongranskning! Fylligt innehåll och gott språk!

    Några förbättringstips har jag trots det:

    Du börjar på ny rad i onödan vid "Sir Roystons son..." Detta hör ihop med föregående mening tycker jag."

    OBS! de = subjektsform (jmf jag) / dem=objektsform (jmf mig)
    "när de var små hade DE en lekkamrat "
    "ger DEM pengar"
    Jag förklarar mer i skolan om du inte förstår denna rättningskommentar.

    Några stavfel+ konstruktionsfel (jag har skrivit det rättade här):
    ....ryktet går om att en klen pojke hjälper....(inget som)
    .....alltid.. (Kom ihåg-regel: Alltid stavas alltid med två l- aldrig stavas aldrig med två l)
    ...hatten...

    SvaraRadera