söndag 18 november 2012

Miss Tempel

Jane och Helen fortsätter att prata med varandra på en av kvällarna. Då berättar Jane om hennes tid med Mrs Reed och Helen lyssnar spänt. Den kloka flickan ger Jane råd om hur hon ska tänka på hennes barndom.
- Älska era ovänner, välsigna dem som förbannar er. Gör gott mot de som hatar förföljer er, säger Helen.
Hon berättar om vad Jesus säger i det nya testamentat men också att hon delar en annan syn på hur ondskan ska behandlas. Varje dag ägnar flickorna flera timmar åt att läsa psalmer och berättelser ur bibeln. Helen säger ändå att hon tycker något annat, hon kan förlåta brottslingen men avsky brottet. För henne var det enkelt att skilja på det. Därför tog hon aldrig åt sig av lärarnas kommentarer och klagande, hon kände inge skuldkänslor. Det finns en enda lärare som Helen tyckter om; Miss Tempel. Hon berömmer alltid henne och ser fram mot ljuset. Efter att Helen berättat detta, börjar Jane få upp ögonen för Miss Tempel. Jane ser att hon är mycket snäll, då hon är den enda som orkar hålla humöret uppe när det blåser som mest, både bokstavligt och blidligt talat.

De första månaderna på Lowood går snabbt för Jane. De äldsta flickorna tar ofta hennes mat om kvällarna och den största tiden av dygnet går hon hungrig. En av dagarna är fruckostgröten för bränd. Miss Tempel ser då till att alla flickor får en extra skiva bröd, med smör (en väldigt ovanlig lyx på Lowood). För detta får Miss Tempel sota för några dagar senare då självaste Mr. Brockelhurst kommer in genom portarna till Lowood. Han kommer under en av lektionerna som alla elever har tillsammans i den stora salen. Han skäller ut Miss Tempel för att hon är för vänlig mot flickorna och för att hon inte alls lär de att nöja sig med det de får. Han säger att alla flickor ska ha enkla kläder och ha rakt hår, inte vara speciella eller envisa. Just som hn är klar öppnas dörrarna igen och Mrs Brockelhurts kommer in tillsammans med deras döttrar. De är den raka motsatsen till vad deras far just sagt om hur en flicka ska vara. De bär dyra sammetsklänningar och har långt lockigt hår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar