Kemifrågor
Minns jag?
1.Det här får inte hällas ut i vasken: Frätande vätskor, metaller, miljögifter, sädant som inte blandar sig med vatten, och glas.
2.Symbolen för”Mycket brandfarligt” ser ut som en stor låga /eld.
3.Tre stycken blandningar: Olja och vatten, Sand och vatten, Ett blad och makaroner.
4.Vad innebär: a) Filtrering- när jag separerar genom att sila genom något annat
Destillation- Man separerar genom att ånga vattnet så att det bara blir kvar det andra ämnet.
Kromatografi- Man skiljer färgade ämnen för att ämnena sugs uppåt olika snabbt på ett filterpapper.
Extration- Man silar vätska genom något annat ämne så att det får smak av det, t.ex. kaffe.
De här metoderna änvänder jag när jag ska...
a) avsalta vatten: destillation.
Sila bort fasta ämnen: Dekantering
Skilja färgade ämnen åt i en lösning: Kromatografi
Förstår du?
Man gör experiment för att undersöka och lära sig mer om olika saker.
2.Man skadar miljön om man inte sorterar rätt vid laborationer. Man kan också få stopp i vasken om det är ett ämne som inte löser sig som man försöker spola ut. Frätande ämnen kan förstöra och skada mycket.
Om man har för mycket vatten eller vätska när man lagar mat kan man ånga av det, destillation. När man gör flädersaft silar man bort blommorna och citronen, filtering. Kokar jag pasta och vill hälla av vattnet ur kastrullen men ha kvar pastan.
Likheter mellan Destillation och Extraktion: Ofta är vätska inblandat och värme inblandat.
Skillnader: Destillation: där vill man separera men extraktion gör så att två ämnen kommer tillsammans och löser sig. Processen är tvärt om: I början av D är ämnena blandade och i slutet separerade. I början på E är de delade och i slutet blandade.
Minns jag?
1.Det här får inte hällas ut i vasken: Frätande vätskor, metaller, miljögifter, sädant som inte blandar sig med vatten, och glas.
2.Symbolen för”Mycket brandfarligt” ser ut som en stor låga /eld.
3.Tre stycken blandningar: Olja och vatten, Sand och vatten, Ett blad och makaroner.
4.Vad innebär: a) Filtrering- när jag separerar genom att sila genom något annat
Destilation- Man separerar genom att ånga vattnet så att det bara blir kvar det andra ämnet.
Kromatografi- Man skiljer färgade ämnen för att ämnena sugs uppåt olika snabbt på ett filterpapper.
Extration- Man silar vätska genom något annat ämne så att det får smak av det, t.ex. kaffe.
5. De här metoderna änvänder jag när jag ska...
a) avsalta vatten: destillation.
b)Sila bort fasta ämnen: Dekantering
c)Skilja färgade ämnen åt i en lösning: Kromatografi
Förstår du?
Man gör experiment för att undersöka och lära sig mer om olika saker.
2.Man skadar miljön om man inte sorterar rätt vid laborationer. Man kan också få stopp i vasken om det är ett ämne som inte löser sig som man försöker spola ut. Frätande ämnen kan förstöra och skada mycket.
3. Om man har för mycket vatten eller vätska när man lagar mat kan man ånga av det, destillation. När man gör flädersaft silar man bort blommorna och citronen, filtering. Kokar jag pasta och vill hälla av vattnet ur kastrullen men ha kvar pastan.
4. Likheter mellan Destillation och Extraktion: Ofta är vätska inblandat och värme inblandat.
Skillnader: Destillation: där vill man separera men extraktion gör så att två ämnen kommer tillsammans och löser sig. Processen är tvärt om: I början av D är ämnena blandade och i slutet separerade. I början på E är de delade och i slutet blandade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar