I denna labb jobbade jag med Gustaf.
Syfte: Att mäta temperaturökning över tid i 200ml H2O (vatten).
Material:
200ml H2O
200ml bägare
100ml mätcylinder
Trefot
Trådnät
Termometer
Tidtagarur
Tändsticka
Hypotes: Jag trodde att det skulle bli ett resultat som upprepades tre gånger när det uppnådde 100 grader, för efter det börjar vattnet koka och sedan avdunsta.
Utförande: Vi mätte upp H20 i en mer exakt mätcylinder och hällde sedan över vattnet i bägaren som vi placerade på trefotens trådnät. Vi tände på gasen med hjälp av en tändsticka och förde in lågan under trefoten. På så sett blev vattnet varmt och efter varje minut kontrollerade vi temperaturen med hjälp av en termometer.
Resultat: Vattnet blev varmare och varmare under varje minut. När graderna kom upp mot 100 grader började det småputtra och sedan koka. Vårt vatten fick samma temperatur tre gånger, 102 grader, när det gått 13 minuter.
Slutsatsen: H2O kan inte bli varmare än ca 100 grader eftersom att det är kokpunkten. I Vatten finns det molekyler och när de börjar röra på sig börjar det koka. Efter att vattnet har börjat koka övergår sedan vattnet till gasform och blir ånga. Vissa grupper som laborerade kunde dock få sitt vatten att bli upp till 105 grader och det kan bero på att det fanns något annat ämne i vattnet som höjde kokpunkten. Det ämnen kan ha funnits kvar i bägaren eller så fanns det i kranen t.ex koppar. Kokpunkten blir olika på olika platser, det beror på hur många grader över vattnet man är.
Vattnet ökade mindre och mindre under tiden och det var för att molekylerna gick längre och längre ifrån varandra för att de blev varmare och varmare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar