tisdag 31 januari 2012

Ljuset bryts genom linsen

Arbetskamrat: Ulf.

Syfte: Undersöka hur ljuset bryts genom linser.

Matrial:
Optik bänk
Elkub
Optiklampa
Glasskiva (halvskiva)
Skärm med en spallt
Muffar
Lins
Spallthållare
Bildskär

Utförande: Vi spände fast lampan, linsen, skärmen med en spalt och bildskärmen, så att ljuset strömmade igenom linsen och spalten så att vi såg en ensam ljusstråle på bildskärmen. Där la vi sedan en glasskiva i form av en halvcirkel och den var vår lins. Där skulle vi se ur ljuset bröts.

Resultat: När vi hade den plana sidan av halv månen helt rakt mot ljusstrålen, gick stålen rakt igenom utan att brytas.
När den plana sidan var mot men vi hade vridit den åt höger bröts strålen lite åt vänster när den gick in genom glaset och rätade upp sig lite när den kom tillbaka i luften. Såhär såg den ut:


1.
2.
3.
4.
5.
6.










I fall ett och fyra gick ljusstrålen obruten igenom linsen. I fall två och tre bröts strålen mot normalen och i fall fem bröts ljusstrålen från normalen. I det sista fallet blev det en totalreflektion.

Slutsats: I fall två och tre bryts ljusstrålen mot normalen, för när det går genom glaset saktar vänster sida av strålen ner för den går igenom det mer optiskt täta matrialet först.

I fall fem bröts strålen från normalen eftersom vänster sida av strålen går ut i ett mindre optiskt tätt ämne först.

I fall ett och fyra gick strålen obruten igenom linsen, för att infallsvinkeln var 0 grader. Strålen kom i 90 grader vinkel från underlaget, precis i linje med normalen.

Det blev en totalreflektion i fall sex, för där var infallsvinkeln för snäv.

Exempel: Ett exempel när du ser detta är när du har ett sugrör i ett glas med vatten. Då ser det ur som om sugröret är mycket större och inte följer den linje som den borde. Det är för att ljusets bryts i vattnet och i glaset.

1 kommentar: