tisdag 7 februari 2012

Dissekera ett ko-öga

 I denna laboration har vi dissekerat ett ko-öga, eftersom de liknar ganska mycket ett människoöga. Jag har fått mer förståelse för hur ett öga är uppbyggt och hur det fungerar och även sett hur otroligt invecklat och intressant det är med synen. Jag jobbade tillsammans med Erik.

Syfte: Undersöka hur ett öga är uppbyggt.

Material:
Ko-öga
Sax
Pincett
Kniv
Brickor

Utförande:
Vi började med att skära bort senor, muskler, fett och annat onödigt så att vi bara hade kvar själva ögat. Sedan skar vi upp ögat för att plocka i sönder det. Då vällde det ut vätska från främre-ögonkammaren och hela glaskroppen trillade ut, och i mitten satt linsen. Glaskroppen var som en stor geléklump. På ena halvan av ögat fanns nu näthinnan, som var otroligt fint blå. På andra sidan, främre delen, satt den runda irisen med ett håll i sig: pupillen. Vi var tvungna att skära och klippa på vissa ställen så att vi skulle få ut delarna hela. Det gjorde jag när jag skar bort kanten på irisen där den satt samman med hornhinna och när den kanten var borta kunde jag plocka ut hornhinna.

Resultat: Jag och Erik lyckades få ut alla delar hela från ögat, vi kunde se blina-fläcken och synnerven. När vi la linsen på ett papper med text på, fungerade den precis som ett förstoringsglas.

Slutsats:
Den blåa färgen på näthinnan blir så för där sitter tapparna och stavarna som uppfattar ljus, mörker och färger. Det är genom alla de här delarna som ljuset passerar och en bild skapas i vårt huvud.





Här de fem delarna av ögat. De ligger i den ordningen som de sitter i ögat, räknat från höger: hornhinna, iris, lins, glaskropp, näthinna

Här ser man vilken effekt linsen har, att den förstorar! 


2 kommentarer:

  1. Alla rapporter med under optik-avsnittet. Dessutom av god klass. Roligt att du tillverkat egna bilder. Du kan använda kameran också ifall du vill. Du har börjat att få ordning på slutsatserna. Läs många klasskompisars rapporter det ger inspiration. Fortsätt jobba på.

    SvaraRadera
  2. Bilderna är jättebra och jag förstår bättre tack vare dem.

    SvaraRadera