tisdag 1 oktober 2013

Mens

Mens är kroppens sätt att visa att tjejen är könsmogen. Det betyder att man har chansen att bli gravid eftersom det produceras ägg i äggstock. När inte ägget blir befruktat av en spermie stöts det ut och detta resulterar i en blödning från underlivet. Samtidigt som ägget produceras blir slemhinnan i livmodern tjockare så att den kan fånga upp ägget om det blir befruktat. Om ägget inte blir befruktat stöts slemhinnan ut innan ägget och detta kallas blödning.
 När en tjej är i 11-16 års åldern brukar hon få sin första mens, men åldern är väldigt individuell. Ägglossnigen pågår i någon dag och man blöder ungefär 60 ml. Mensen kommer med drygt 4 veckors mellanrum men det är mycket vanligt att menstruationen dröjer någon dag. Om det dröjer över 10 veckor bör man uppsöka en läkare. Att mensen dröjer kan bero på det psykiska välmåndet, t.ex om man är stressad, har ätit för lite eller sovit för lite. Efter några år brukar mensen bli mer och mer regelbunden.

Några dagar före menstruationen ökar vätskan i kroppen. Detta gör att tjejen blir tröttare och får ömma bröst. Hormonerna gör också så att man kan bli mer ledsen eller mer lättirriterad. Detta kallas premenstruell spänning, förkortad PMS. PMSen försvinner när mensen kommer eller under mensen. Det kan hjälpa att utöva en rörlig aktivitet eller att göra avkopplingsövningar.

Har man inga kunskaper om mens är det lätt att man tycker att det är äckligt och smutsigt. Mens är däremot normalt och naturligt och sker för alla tjejer. I vissa länder, ex. afrikanska länder, får tjejer inte möjlighet att fullgöra skolgången eftersom det inte finns toaletter på skolan så att de kan byta bindor. Detta sker för att det ses orent med blod från underlivet. Detta resulterar i att kvinnor inte får utbildning och därför inte kan bidra till en demokratisk miljö då det inte kan läsa eller skriva. Om dess länder hade undervisat i sexualkunskap hade antagligen synen på mens blivit annorlunda och mer accepterad. Utbildning om sexualitet, preventivmedel och könssjukdomar skulle också gett kunskap som kunde förhindra många fall av könssjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar