onsdag 28 november 2012

Filmaffisch

Affischen är till vår kortfilm som vi gör på bilden. Affischen är gjord av Ilic och Röriksson.

Här finns filmen
!!!

Mattefilm

Jag blev mycket nöjd med min och Minnas mattefilm. Vi hade gjort den tydlig och det var inte för mycket snack, utand den var kanska så "rakt på sak". Det är en av grejorna som jag har jobbat med, att inte göra för mycket och överarbeta det. Det kan jag fortsätta tänka på så att det bli tydligt.

Vi/jag sa fel en gång i filmen, ett påstående som inte stämde. Jag borde kollat upp det innan så att vi inte visade något som inte var sant.

För att göra den svårare skulle jag nästa gång kunna jämföra med en annan figur eller ett annat problem, så att man ser skillnader bättre. Men då är det viktigt att jag inte trasslar in mig när jag ska förklara något.

Annars så är jag också nöjd över hur vi hade lagt upp filmen, med ett lösningssätt som vi sedan bakade in ett problem i. Det blev snyggt att vi ibland körde filmen snabbt och sedan i vanlig takt, och det blev bra att vi bara filmade pappret och inte hela personen som skrev.

tisdag 27 november 2012

Tutankhamun +-i

Utställningen var mycket välgjord och även om jag inte var så intresserad innan så blev jag det när jag var där inne. Det som jag tyckte var mest intressant var när de förklarade varför man gjorde såhär vid begravningen, vad saker betydde eller religionen. Eftresom att jag tycker mer om religion än historia var det kul att det blev lite sådant ändå. Det var kanske det som gjorde att jag blev intresserad av Tutankhamuns begravning. De fyra kapellen var de bästa tycker jag, för de hade ställt upp det så tydligt och de berättade om de olika bilderna och vad de symboliserade. I början fick man se en stor bild av gravkammaren med olika föremål. Sedan kunde man gå vidare och fördjupa sig om de olika sakerna.  Det hjälpte mycket  att man hade hörlurarna.

Det som var mindre bra var att man inte kunde pausa hörlurarna och de som de sa. De kunde haft fler filmer, en vid varje del kanske, som ett intro. Filmerna var bra för då kunde man sätta sig ner och pausa men samtidigt lära sig mer.

Intressant var att jag lärde mig så mycket, och att jag kommer ihåg mycket. Det var ett ganska bra upplägg med att dela in olika föremål i olika grupper. Mycket av de jag lärde mig kommer jag att använde vid förhöret v.50.


söndag 25 november 2012

Robot-Prov

Snurra 180 grader= 1 rotation styrka 39
Snurra 180 grader = 310 grader varv styrka 30

Svänga runt en punkt= använda grader
Svänga i båge= rotationer

Köra rakt fram= rotationer. Se på diagrammet från "räddningsuppdraget" lite lägre ner.

Till höger finns det hjälp om jag inte kommer ihåg något steg: klicka=> standardpalett => välj vilken uppgift =>sammanfattning av utmaningen => programmeringshandledning. Följ varje steg i programmeringshandledning och jämför sedan så att jag har gjort rätt.

Kugghjul = moment för; köra fram, backa, snurra, stanna, svänga i båge.
Timglas: För att registrera tryck och för att vänta.

Kontrollera att rätt portar är in kopplade: Det ska vara samma i kryssade på datorn som inkopplade. Kom ihåg att sensorn ska vara inkopplad.

torsdag 22 november 2012

Parkeringsplats

Roboten skulle parkera inom en ruta, alltså skulle den köra, svänga och sedan backa baklänges. Det som jag och Sara missade var att det skulle på en trycksensor där bak på robten så att den stannade när den kände väggen. Jag tro att det kommer gå bar att sätta på den och programmera in den i programmet, eftersom att det var detta som vi gjorde förra veckan.

Denna gång använde jag programmeringsboken eftersom att det var helt nya steg. Jag tycker ändå att jag förstår vad som gjorde i programmet och vilket moment som gjorde vad. Vi la till en ljud-platta som pep när roboten backade. Det som också var bra var att jag enkelt kunde justera svängen som roboten gjorde. Först provade jag att vrida pilen lite mindre (eftersom att roboten svängde för mycket) men sedan så minskade jag antalet rotationer och då blev det rätt. Jag tycker det är kul när jag kan pröva mig fram, men ändå veta vart jag är på vag och vad jag ska göra.



Två bilder från Mindstorms. De visar hur de olika momenten ligger efter varandra när roboten ska parkera.


 

Filmen där roboten backar in i sin parkeringsplats.

söndag 18 november 2012

Miss Tempel

Jane och Helen fortsätter att prata med varandra på en av kvällarna. Då berättar Jane om hennes tid med Mrs Reed och Helen lyssnar spänt. Den kloka flickan ger Jane råd om hur hon ska tänka på hennes barndom.
- Älska era ovänner, välsigna dem som förbannar er. Gör gott mot de som hatar förföljer er, säger Helen.
Hon berättar om vad Jesus säger i det nya testamentat men också att hon delar en annan syn på hur ondskan ska behandlas. Varje dag ägnar flickorna flera timmar åt att läsa psalmer och berättelser ur bibeln. Helen säger ändå att hon tycker något annat, hon kan förlåta brottslingen men avsky brottet. För henne var det enkelt att skilja på det. Därför tog hon aldrig åt sig av lärarnas kommentarer och klagande, hon kände inge skuldkänslor. Det finns en enda lärare som Helen tyckter om; Miss Tempel. Hon berömmer alltid henne och ser fram mot ljuset. Efter att Helen berättat detta, börjar Jane få upp ögonen för Miss Tempel. Jane ser att hon är mycket snäll, då hon är den enda som orkar hålla humöret uppe när det blåser som mest, både bokstavligt och blidligt talat.

De första månaderna på Lowood går snabbt för Jane. De äldsta flickorna tar ofta hennes mat om kvällarna och den största tiden av dygnet går hon hungrig. En av dagarna är fruckostgröten för bränd. Miss Tempel ser då till att alla flickor får en extra skiva bröd, med smör (en väldigt ovanlig lyx på Lowood). För detta får Miss Tempel sota för några dagar senare då självaste Mr. Brockelhurst kommer in genom portarna till Lowood. Han kommer under en av lektionerna som alla elever har tillsammans i den stora salen. Han skäller ut Miss Tempel för att hon är för vänlig mot flickorna och för att hon inte alls lär de att nöja sig med det de får. Han säger att alla flickor ska ha enkla kläder och ha rakt hår, inte vara speciella eller envisa. Just som hn är klar öppnas dörrarna igen och Mrs Brockelhurts kommer in tillsammans med deras döttrar. De är den raka motsatsen till vad deras far just sagt om hur en flicka ska vara. De bär dyra sammetsklänningar och har långt lockigt hår.

Mindemap



     En mindemap till en serie

Classic books


Trycksensor

Veckans uppdrag gick som en dans! Med hjälp av Mindstorms egna kurs, kunde jag lägga till rätt symboler med rätt inställning så att roboten gjorde vad jag önskade.

Först var jag tvungen att bygga på en sensor, som fungerar som känseln på en människa. Uppdraget var att roboten skulle stanna när den körde in i ett föremål, sedan snurra ett halvt varv. Jag följde som sagt Programmeringshandledningen i programmet och jag tyckte att det var mycket bra. På slutet fick jag ändå pröva mig fram för att få roboten att snurra exakt 180 grader.

Tips: Ta hjälp av programmeringshandboken om jag inte kommer ihåg hur jag gör något. Där visar de steg för steg hur jag ska göra.

För varje steg roboten ska göra måste jag dra in ett nytt moment, ex. först glömde jag att jag var tvungen att ha en som sa att roboten skulle stanna efter att den hade känt av väggen. Alltså: köra, känna väggen, stanna, backa, snurra.

Kom alltid ihåg att vara glad och att ställa bakhjulet rakt så att roboten snurra exakt så många grader som jag vill.

Välj momentet som heter vänta, välj sedan den som heter tryck. Aktivera sedan sensorn till roboten genom att koppla in en sladd emellan dem. (Se att rätt port är ifylld i programmet.) Momentet som säger att roboten ska köra framåt ska vara inställd på obegränsad, så att den inte stannar innan den känner av ett föremål som är i vägen. 


Ett halv varv är 310 grader på programmet


Kör i fyrkant!

Uppdrag: Köra i en perfekt fyrkant 90x90 cm

Nyckeln till framgång här var att ha bakhjulet rakt när roboten började köra. Första lektionen testa jag mig fram med hur många rotationer som behövdes för att den skulle köra 90 cm. Då tog jag hjälp av diagrammet från förra veckan, men jag behövde justera några cm. Sedan var det svängen som tog ganska lång tid. De andra veckorna har jag fått roboten att snurra 180 grader så nu tog jag ungefär hälften av de gradantalet så att roboten snurrade 90 grader i svängarna.

Vid den andra lektionen byggde jag på åtta stycken moment; köra + snurra x4. Ibland blev det så att jag endast behövde justera kanske den sista vändningen eller den mellersta körsträckan, därför kunde jag inte ”loopa” de första två momenten. Det som var konstigt var att den i början körde så rakt, men ju mer jag testade, utan att ändra inställningarna, så blev det mer och mer snett. Jag tror att detta har att göra med hur hjulen stod. Detta var det svåraste vi har gjort än så länge och det har nog att göra med att man var tvungen att vara så noggrann och att det inte fanns något bestämt rätt eller fel.

Tillslut klarade jag det. Då avvek roboten lite från den tejpade linjen, men eftersom att den kört rakare innan, blev den filmade färden godkänd.

Det viktigaste med en uppgift som denna är, som jag skrev i början av texten: att bakhjulet är rakt. A och O när roboten ska följa en linne, både innan och efter en sväng.

”Loopa” inte programmet. Om en av sträckorna skulle bli för lång/kort kan jag då justera det.

Se på diagrammet hur långt roboten kör vid ett antal rotationer.

Film kommer när Sara har klippt i den.

söndag 11 november 2012

Kör! Rädda! Stopp!

Räddningsuppdraget gick ut på att roboten skulle köra en angiven sträcka och sedan stanna vid en vist punkt. Utan att veta hur många rotationer som motsvarade en meter, satte jag mig ner och började testa. Programmerningssladden åkte upp och ner, då varje försök jag gjorde gav en felaktig sträck. I början hade jag inte fått veta hur lång sträckan skulle vara som vi blev testade på, så jag försökte få roboten att köra 100 cm. Vid 5,35 rotationer i programmet körde roboten tillslut min önskade sträcka och just när den fria tiden var slut var slut skulle jag komma fram och köra upp min robot. Med rädsla för att köra över gränsen som var utsatt drog jag ner antalet rotationer, bättre för kort än för långt. Den utgivna sträckan var 98,5 cm och jag valde då att ha 5,3 rotationer. Det visade sig sidan att det var 1,5 cm för kort. Mitt största problem var dock att roboten inte körde rakt. När jag visste att jag egentligen borde förlänga rotationen valde jag istället att fokusera på att bakhjulet stod rakt. Vid mitt andra försök körde roboten fortfarande snett men mitt avstånd till den utsatta punkten blev 0,5 cm kortare.

Jag drog slutsatsen om hur jag skulle ställa in roboten, eftersom att jag visste att fem rotationer gjorde så att roboten körde 92 cm, och att 0,5 rotationer var 10 cm. Därför skulle jag ungefär ha lite mer än 5,25 rotationer. Där av chansade jag med att ha 5,3 rotationer.

Jag skulle ha mätt hur långt roboten körde vid 1, 2, 3, 4 rotationer osv. så att jag kunde få en säker kurva på mitt diagram. Eftersom det var svårt att skriva in längderna exakt och för att det var svårt att se vid vilken sträcka hjulet stannade, är inte kurvan helt säker, och med bara några millimeter fel kör roboten antingen för långt eller kort. Diagrammet kommer att komma in på bloggen senare. Diagrammet kommer vara till nytta senare då jag inte har tid att sitta och pröva mig fram utan då kan jag bara titta på pappret och sedan skriva in antal rotationer. Jag blev ganska nöjd med min instats och hur jag lyckades räkna ut ungefär hur lång sträcka som roboten skulle köra med hjälp av informationen som jag skaffat under lektionen. Plötsligt har jag upptäckt att det faktiskt finns ett system i Mindstorms, men det tog ett tag innan jag hittade det.


   
                                                  Diagrammet över rotationer på robotens hjul

Snurrande

Under den första veckan har jag tillsammans Sara programmerat en robot att göra följande  två uppdrag: köra rakt framåt och rotera två varv + rotera 180 grader runt en punkt. Bevis finns i filmen. Efter mycket prövande och funderande, och en del ursinniga kommentarer kom vi fram till att alla robotar har olika inställningar för att göra kommandon. Eftersom att vi bara testat oss fram har jag fått en överblick över hur jag ska göra och tänka när jag gör inställningar. Genom att kryssa för vilka portar som ska vara aktiva snurrar också olika hjul. Då jag kopplar in sladdarna i port b+c behöver jag kryssa i de två rutorna i programmet. Om jag bara kryssar i c så kör endast det vänstra hjulet och det högra hjulet står still och roboten snurrar då runt sin egen axel.

Ett tips som jag upptäckte för att få ett noggrannare stopp på en rotation drog jag ner hastigheten mycket. Med en långsammare rörelse är det lättare att se om roboten gör en ”ren” rörelse, så att den t.ex inte snurrar 365 grader. Det som dock var svårt med rotationerna var att gradantalet verkligen inte stämde. Därför gick mycket tid åt för att prova sig fram, men det gjorde också att jag lärde känna programmet.

Sammanfattning tips:
Låg styrka på hjulen.

Olika robotar har olika antal grader vid en rotation. Robot X: ca 1300 grader för två varv (720 grader).
Robot X: ca 650 grader ett varv (360 grader)

Kryssa för olika portar för att få hjulen att snurra. Endast en i kryssad för en rotation runt en punkt: 180 grader blev 687 grader i programmet. Port b+c= snurr. Port c= snurr åt höger. Vänster hjul snurrar. Ha då fortfarande båda sladdarna in kopplade i roboten.

Dra spaken vid ”styrning” åt ett av hållen och roboten följer den riktning som pilen då visar på datorn.

Vid varje ny justering måste jag ladda in ett nytt kommando.

Helen Burns

Anstalten som Jane kommer till på Brockelhurst Hall heter Lowood. Hon förundras över hur lydiga flickorna är och börjar förstå att det kommer att krävas mycket av henne för att hon ska kunna stanna här. Trots hennes blygsamhet vågar hon ändå hälsa på en flicka som sitter och läser ute på en veranda. Flickans namn var Helen Burns och Jane tror att det delar samma intresse om böcker och fantasi. Men Helen visar sig vara bråkstaken i klassen, trots att hon inte gör något fel och är den bästa i alla ämnen. En av de fyra lärarinnorna på Lowood, miss Scatcherd klagar alltid på Helen. Men trots hennes utskällningar visar inte Helen att hon blir förolämpad eller ledsen. När Jane berättar för Helen hur fel hon tycker att lärarinnorna behandlar henne, svarar Helen att hon måste så ut för att klara av sin utbildning. Eftersom att Helen är cirka fyra år äldre än Jane har hon gått länge på Lowood då hennes mamma är död. Hon berättar för Jane att hon står ut med tjat och utskällningar för att miss Scatcherd bara vill hjälpa henne. Dessutom kan hon inte befria sig själv från utskällningarna genom att bli relegerad och göra sin familj besviken. Vid Janes första lektion får hon sitta och titta på när de äldre flickorna lär sig historia. Helen är helt klart den bästa på att komma ihåg årtal och namn, men när hon återberättar texten, och Jane förväntar sig att historialärarinnan miss Scatcherd skulle berömma henne, kommenterar hon istället Helens smutsiga naglar. När Jane skulle ha skyllt ifrån sig på det frusna vattnat i handfatet, tiger istället Helen och blir piskad med ris över ryggen. Den orättvisa behandlingen får Jane att koka av ilska, men den piskade flickan står sammanbiten med allvarlig min mitt i rummet och ser frånvarande ut. När Helen dock inte tror att någon ser, kan Jane skymta en tår i hennes öga efter att hon blivit piskad. 

tisdag 6 november 2012

What should I do?

An answer to  a boy who fell in love with his bestfriends sister

In this case you maybe should talk about it with someone that you trust. If not your parents, why don’t you ask someone old that know the troubles of love. You have to think this through, because it’s a big decision. Is your relationship with your friend worth to risk for a love? When you are ready to talk about it with your friend and his sister, I think that you should start with the sister. She has the right to know about your feelings. After that you can decide if you want to share it with your friend, which I suggest. It’s important that you are honest to your friend, but most of all to yourself. If the love is mutual the decision lies in your friends hands. Can he accept the love between his best friend and his sister? If the sister doesn't love you back, you probably should try to forget her. Once again, be careful! To fall in love whit a family member of your friend is a perilous path to take.

söndag 4 november 2012

Påverkar ljud vår koncetration?

Syfte: Undersöka om ljud påverkar vår koncentration



Den här undersökningen har jag och Erik gjort eftersom att vi ville se om ljud påverkar vår koncentration. Vi har gjort vår underökning på tolv personer från åk 3. I matematik behöver man kunna koncentrera sig mycket för att lösa uppgifter, därför använde vi oss av två mattepapper med uppgifter på: ett löste dem i tystnad och ett i buller.

Hypotes: Jag tror att de kommer att koncentrera sig märkbart bättre i tyst miljö, eftersom att vi har valt buller som störande ljud. Olika personer trivs med olika ljud, vissa gillar att ha musik i öronen när de ska jobba, men jag tror dock att buller och prat stör mer än musik. Om man alltid har buller i bakgrunden när man ska koncentrera sig tror jag att man blir van vid det och lär sig att koncentrera sig i alla fall 

Material:
Bullerinspelning
Undersökningspersoner
Testuppgifter
Penna suddigum
Tidtagarur




Utförande: Vi skrev två matte-prov med liknande uppgifter som tolv stycken nio-åringar skulle lösa hälften tjejer och hälften killar. Det första provet löste dem i ett tyst rum under 3 min. De resterande liknande uppgifter på det andra provet gav vi sedan eleverna att lösa under lika långt tid, men då utsattes de för buller och oljud.












Testuppgifterna som personerna i undersökningen fick göra för att testa koncentrationen.


Resultat: Genomsnitt
Slutsats: Undersökningen resulterade i att elever i åk 3 koncentrerar sig bättre i tyst miljö än i bullrig miljö. Vi kunde också se att tjejer och killar koncentrerade sig olika bra. Därför borde skolmiljön alltid vara tyst eftersom att då fler kan prestera bra.