onsdag 29 maj 2013

Kanellbullar

Efter att jag prisberäknade kostnaderna för att baka kanelbullar kunde jag jämföra priset med köpta kanelbullar från ICA. I tabellen nedan syns jämförelsen.






Detta talar då för att man ska gör egna bullar eftersom att man sparar några kronor. I längden kan det dock bli ganska mycket pengar om man gillar kanelbullar. Att baka kan vara ett bra alternativ för någon med låg inkomst eller för någon som har mycket tid, så som arbetslösa eller pensionärer.

Men samtidigt kan jag förstå att någon som är stressad eller inte har tid att stå i köket i närmare en och en halv timme väljer att köpa frysta bullar. Tiden som läggs på bakningen kan istället läggas på andra saker, till exempel jobb. Då kan man tjäna mer pengar, antagligen mer pengar än vad som skiljer köpta och hembakade bulla åt. Ur ett effektivitets och ekonomiskt perspektiv är det därför bättre att köpa bullar för dem.  

Bakningen i sig ger inte bara kanelbullarna utan det är också ett sätt att slappna av på eller umgås. Vid bakning kan man ha trevligt, lära sig av varandra eller följa en tradition. Det är också kul om man bakar tillsammans att skapa någonting och se hur det utvecklas. Köper man färdiga bullar blir det bara en fika av bullen, men om man själv skapar den symboliserar den mycket mer så som gemenskap, kreativitet och utveckling. Om man bakar något kan det kännas lite mer festligt än att köpa färdiga. Lika så om man bjuder på bakade bullar framstår man som lite mer omtänksam och blir bemött med tacksamhet eftersom man har tagit sig tid att baka. Det är något som är svårt att räkna in på samma sätt i en jämförelse som denna men i ett resonemang kan det vara en fördel med att baka bullar själv. Det är något som jag tycker att man missar om man väljer att köpa färdigbakade bullar. Det är med andra ord mer socialt att baka tillsammans med någon än att köpa färdiga bullar.

Från tabellen och min jämförelser kan jag också se hur mycket mer fett det finns i bullar som man bakar själv. Dessutom var över 80% av fettet i ICA’s bullar omättat, i jämförelse med 100% mättat fett i hembakade. ICA har använt rapsolja i receptet vilket är nyttigare då det är enkelomättat, och jag använde uteslutande margarin i mina, mättat fett. Det är dåligt med mättat fett för kroppen i för stora mängder och eftersom det sätter sig som fetreserv runt inre organ om man inte förbränner det direkt. Eftersom bullarna inte innehåller några långsamma kolhydrater kommer man att känna sig hungrig snabbt och fettet kommer inte hinna förbrännas innan man äter mer för att bli mätt.
Fett i för stor mängd kan leda till igentäppta blodkärl, vilket ger större risk för hjärt och kärlsjukdomar, men också att man blir större/överviktig. 

I dagens samhälle är kropp och hälsa ett ständigt aktuellt ämne och man blir hela tiden påmind om hur man ser ut och hur man borde se ut. Det är till exempel inte ”inne” att vara lite rundare. Man får högre status om man tränar och äter rätt men för 300 år sedan var kroppsidealet helt annorlunda. Då symboliserade man välfärd och rikedom om man var lite rundare då man hade mer mat och man  behövde inte jobba hårt.

Detta är så klart ett väldigt långt resonemang om hur hembakade bullar skulle kunna påverka en socialt, men i längden är det mycket möjligt att det inte bidrar till en hållbar social utveckling om man går emot vad som anses vara nyttigt och ordentligt.

Vid tillagningen av kanelbullarna på ICA har det enligt mina beräkningar förbrukats en tredjedel så lite energi som om man bakar de själv. Om jag bakar bullar hemma så tar det ungefär 20 minuter att värma upp spisen och gräddningen sker på endast tio minuter, vilket kan sammanfattas med att jag bara använder en tredjedel av energin som förbrukas vid värmingen av ugnen. På en stor industri behövs bara ugnarna värmas upp en gång per dag och fler bullar kan bakas utan att mer energi förbrukas per bulle. Den fösta bullen behöver lika mycket energi som bullar som är bakade hemma men resten av bullarna på fabriken den dagen behöver bara en tredje del så mycket energi när de bakas eftersom ugnen redan är varm.

Energin som behövs för att värma upp ugnar/hushållsapparater kommer till största delen från vattenkraftverk eller kärnkraftverk. Vid förbränningen av elen släpps det ut koldioxid som skadar vårt ozonlager som i sin tur släpper igenom för mycket solljus, där ibland UV-strålning, som höjder temperaturen på jorden. Detta leder till att odlingar dör ut och mat blir svårare att produceras på vissa ställen. Om det inte finns tillräckligt med mat är det stor risk att folk får svälta, och de länder som är rikare får betala mer för att köpa in varor om det är brist på dem. För att få fram ny odlingsbar mark som inte är förstörd av solen är det många som hugger ner skogar. Skogarna i sig fungerar som jordens lungor och behövs för att rena luften och ge oss syre. Den höjda temperaturen på jorden gör också att isar smälter och vattennivåerna höjs och grundvattnet kommer i obalans eftersom det blir för mycket sötvatten i vattnet.

Enligt ICA är det dock inte tillagningen, eller transporterna, som bidrar till en negativ miljöpåverkan. Mest miljöpåverkan blir det vid butikerna där lampor är tända länge, värme skåp ska hållas varma och charkvaror i lagom temperatur. Ett av de kritiska ställena är också frysarna som ständigt ska vara igång för att maten ska vara fryst och behålla kylan så länge som möjligt. Därför finns det en nackdel med att köpa färdiga bullar sett från miljöperspektiv. Frysarna drar mycket energi och bullarna kan ligga där i några dagar innan de köps. Sedan ska de antagligen ligga i någon annans frys i några veckor. På samma sätt behöver frysarna energi och släpper ut koldioxid i luften vilket påverkar miljön mycket negativt. Om man ska ta hänsyn till förvaringen av bullarna är det alltså bättre att baka dem själva.

Totalt sätt väger fördelarna över för att baka kanelbullar själv. Även om det är nyttigare att köpa demför själva  kroppen så tycker jag det är okej att äta en onyttig kanelbulle någon gång då och då. Om jag inte vill äta något sött och fett  borde jag inte ens baka/köpa dem. Syftet med kanelbullar är just att äta något extra gott. Dessutom ger som jag nämnde innan, bakning en gemenskap som jag tycker är viktig för det sociala. De få kronor som skiljer talar också för att hembakade är ett bar alternativ till att köpa.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar