Efter
att jag prisberäknade kostnaderna för att baka kanelbullar kunde jag
jämföra priset med köpta kanelbullar från ICA. I tabellen nedan syns
jämförelsen.
Detta
talar då för att man ska gör egna bullar eftersom att man sparar några
kronor. I längden kan det dock bli ganska mycket pengar om man gillar
kanelbullar. Att baka kan vara ett bra alternativ för någon med låg
inkomst eller för någon som har mycket tid, så som arbetslösa eller
pensionärer.
Men
samtidigt kan jag förstå att någon som är stressad eller inte har tid
att stå i köket i närmare en och en halv timme väljer att köpa frysta
bullar. Tiden som läggs på bakningen kan istället läggas på andra saker,
till exempel jobb. Då kan man tjäna mer pengar, antagligen mer pengar
än vad som skiljer köpta och hembakade bulla åt. Ur ett effektivitets
och ekonomiskt perspektiv är det därför bättre att köpa bullar för dem.
Bakningen
i sig ger inte bara kanelbullarna utan det är också ett sätt att
slappna av på eller umgås. Vid bakning kan man ha trevligt, lära sig av
varandra eller följa en tradition. Det är också kul om man bakar
tillsammans att skapa någonting och se hur det utvecklas. Köper man
färdiga bullar blir det bara en fika av bullen, men om man själv skapar
den symboliserar den mycket mer så som gemenskap, kreativitet och
utveckling. Om man bakar något kan det kännas lite mer festligt än att
köpa färdiga. Lika så om man bjuder på bakade bullar framstår man som
lite mer omtänksam och blir bemött med tacksamhet eftersom man har tagit
sig tid att baka. Det är något som är svårt att räkna in på samma sätt i
en jämförelse som denna men i ett resonemang kan det vara en fördel med
att baka bullar själv. Det är något som jag tycker att man missar om
man väljer att köpa färdigbakade bullar. Det är med andra ord mer
socialt att baka tillsammans med någon än att köpa färdiga bullar.
Från tabellen och min jämförelser kan jag också se hur mycket mer fett det finns i bullar som man bakar själv. Dessutom var över 80% av fettet i ICA’s bullar omättat, i jämförelse med 100% mättat fett i hembakade. ICA har använt rapsolja i receptet vilket är nyttigare då det är enkelomättat, och jag använde uteslutande margarin i mina, mättat fett. Det är dåligt med mättat fett för kroppen i för stora mängder och eftersom det sätter sig som fetreserv runt inre organ om man inte förbränner det direkt. Eftersom bullarna inte innehåller några långsamma kolhydrater kommer man att känna sig hungrig snabbt och fettet kommer inte hinna förbrännas innan man äter mer för att bli mätt.
Fett
i för stor mängd kan leda till igentäppta blodkärl, vilket ger större
risk för hjärt och kärlsjukdomar, men också att man blir
större/överviktig.
I dagens samhälle är kropp och hälsa ett ständigt
aktuellt ämne och man blir hela tiden påmind om hur man ser ut och hur
man borde se ut. Det är till exempel inte ”inne” att vara lite rundare.
Man får högre status om man tränar och äter rätt men för 300 år sedan
var kroppsidealet helt annorlunda. Då symboliserade man välfärd och
rikedom om man var lite rundare då man hade mer mat och man behövde
inte jobba hårt.
Detta
är så klart ett väldigt långt resonemang om hur hembakade bullar skulle
kunna påverka en socialt, men i längden är det mycket möjligt att det
inte bidrar till en hållbar social utveckling om man går emot vad som
anses vara nyttigt och ordentligt.
Vid
tillagningen av kanelbullarna på ICA har det enligt mina beräkningar
förbrukats en tredjedel så lite energi som om man bakar de själv. Om jag
bakar bullar hemma så tar det ungefär 20 minuter att värma upp spisen
och gräddningen sker på endast tio minuter, vilket kan sammanfattas med
att jag bara använder en tredjedel av energin som förbrukas vid
värmingen av ugnen. På en stor industri behövs bara ugnarna värmas upp
en gång per dag och fler bullar kan bakas utan att mer energi förbrukas
per bulle. Den fösta bullen behöver lika mycket energi som bullar som är
bakade hemma men resten av bullarna på fabriken den dagen behöver bara
en tredje del så mycket energi när de bakas eftersom ugnen redan är
varm.
Energin
som behövs för att värma upp ugnar/hushållsapparater kommer till
största delen från vattenkraftverk eller kärnkraftverk. Vid
förbränningen av elen släpps det ut koldioxid som skadar vårt ozonlager
som i sin tur släpper igenom för mycket solljus, där ibland
UV-strålning, som höjder temperaturen på jorden. Detta leder till att
odlingar dör ut och mat blir svårare att produceras på vissa ställen. Om
det inte finns tillräckligt med mat är det stor risk att folk får
svälta, och de länder som är rikare får betala mer för att köpa in varor
om det är brist på dem. För att få fram ny odlingsbar mark som inte är
förstörd av solen är det många som hugger ner skogar. Skogarna i sig
fungerar som jordens lungor och behövs för att rena luften och ge oss
syre. Den höjda temperaturen på jorden gör också att isar smälter och
vattennivåerna höjs och grundvattnet kommer i obalans eftersom det blir
för mycket sötvatten i vattnet.
Enligt
ICA är det dock inte tillagningen, eller transporterna, som bidrar till
en negativ miljöpåverkan. Mest miljöpåverkan blir det vid butikerna där
lampor är tända länge, värme skåp ska hållas varma och charkvaror i
lagom temperatur. Ett av de kritiska ställena är också frysarna som
ständigt ska vara igång för att maten ska vara fryst och behålla kylan
så länge som möjligt. Därför finns det en nackdel med att köpa färdiga
bullar sett från miljöperspektiv. Frysarna drar mycket energi och
bullarna kan ligga där i några dagar innan de köps. Sedan ska de
antagligen ligga i någon annans frys i några veckor. På samma sätt
behöver frysarna energi och släpper ut koldioxid i luften vilket
påverkar miljön mycket negativt. Om man ska ta hänsyn till förvaringen
av bullarna är det alltså bättre att baka dem själva.
Totalt
sätt väger fördelarna över för att baka kanelbullar själv. Även om det
är nyttigare att köpa demför själva kroppen så tycker jag det är okej
att äta en onyttig kanelbulle någon gång då och då. Om jag inte vill äta
något sött och fett borde jag inte ens baka/köpa dem. Syftet med
kanelbullar är just att äta något extra gott. Dessutom ger som jag
nämnde innan, bakning en gemenskap som jag tycker är viktig för det
sociala. De få kronor som skiljer talar också för att hembakade är ett
bar alternativ till att köpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar